تجارت الکترونیک چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

5/5
آنچه در مطلب میخوانید:
تجارت الکترونیک-مجله پیام سرا

تجارت الکترونیک یا تجارت اینترنتی به معنای خرید و فروش کالاها، محصولات یا خدمات از طریق اینترنت است. تجارت الکترونیک به عنوان تجارت اینترنتی نیز شناخته می شود.

این خدمات به صورت آنلاین از طریق شبکه اینترنت ارائه می شود. مبادلات پول، وجوه و داده ها نیز به عنوان تجارت الکترونیک در نظر گرفته می شود. این معاملات تجاری را می توان به چهار روش انجام داد: Business to Business (B2B)، Business to Customer (B2C)، مشتری به مشتری (C2C)، مشتری به Business (C2B).

تعریف استاندارد تجارت الکترونیک یک معامله تجاری است که از طریق اینترنت انجام می شود. فروشگاه های آنلاین مانند Amazon، Shopify، digikala، نمونه هایی از وب سایت های تجارت الکترونیک هستند. تا سال ۲۰۲۰، تجارت الکترونیک خرده فروشی جهانی می تواند به ۲۷ تریلیون دلار برسد.
اجازه دهید در مورد مزایا و معایب تجارت الکترونیک و انواع آن به تفصیل در بخش های بعدی بیاموزیم.

E-commerce یک اصطلاح رایج برای تجارت الکترونیک یا حتی تجارت اینترنتی است. این نام، خود توضیحی برای کار خود است، ملاقات خریداران و فروشندگان در اینترنت، مبادله کالاها و خدمات، انتقال وجوه و تبادل داده توضیح بیشتری برای نام تجارت الکترونیک است.

وقتی وارد دیجیکالا می شوید و کتابی می خرید، این یک نمونه کلاسیک از معامله تجارت الکترونیکی است. در اینجا شما با فروشنده (دیجیکالا) تعامل می کنید، داده ها را به صورت عکس، متن، آدرس برای تحویل و غیره مبادله می کنید و سپس پرداخت را انجام می دهید.

در حال حاضر، تجارت الکترونیک یکی از صنایع در حال رشد سریع در اقتصاد جهانی است. طبق یک برآورد، هر سال نزدیک به ۲۳ درصد رشد می کند و پیش بینی می شود تا پایان این دهه به یک صنعت ۲۷ تریلیون دلاری تبدیل شود.

تجارت الکترونیک چیست_مجله پیام سرا
تجارت الکترونیک چیست_مجله پیام سرا

انواع مدل های تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک را می توان به چهار دسته اصلی طبقه بندی کرد. مبنای این طبقه بندی ساده، طرفینی هستند که در معاملات شرکت دارند. بنابراین چهار مدل اساسی تجارت الکترونیکی به شرح زیر است:

  1. تجارت به تجارت
    این معاملات تجاری به تجارت است. در اینجا شرکت ها با یکدیگر تجارت می کنند. مصرف کننده نهایی درگیر نیست. بنابراین معاملات آنلاین فقط شامل تولید کنندگان، عمده فروشان، خرده فروشان و غیره می شود.
  2. تجارت به مصرف کننده
    تجارت به مصرف کننده در اینجا شرکت کالاها و یا خدمات خود را مستقیماً به مصرف کننده می فروشد. مصرف کننده می تواند وب سایت های خود را مرور کند و به محصولات، تصاویر نگاه کند، نظرات را بخواند. سپس سفارش خود را انجام دهد و شرکت کالا را مستقیماً برای آنها ارسال می کند. نمونه های محبوب آمازون، دیجیکالا و غیره هستند.
  3. مصرف کننده به مصرف کننده
    مصرف کننده به مصرف کننده، جایی که مصرف کنندگان در تماس مستقیم با یکدیگر هستند. هیچ شرکتی دخیل نیست. این به مردم کمک می کند تا کالاها و دارایی های شخصی خود را مستقیماً به یک طرف علاقه مند بفروشند. معمولاً کالاهای مورد معامله اتومبیل، دوچرخه، وسایل الکترونیکی و غیره هستند مانند سایت دیوار.
  4. مصرف کننده به تجارت
    این برعکس B2C است، مصرف کننده به تجارت است. بنابراین مصرف کننده کالا یا خدماتی را به شرکت ارائه می دهد. مثلاً یک فریلنسر، فناوری اطلاعات که نرم افزار خود را به یک شرکت نمایش می دهد و می فروشد، این یک تراکنش C2B خواهد بود یا یک طراح، طرح های هنری خود را به یک شرکت می فروشد این خود یک تجارت B2C است.

مزایای تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک به فروشندگان دسترسی جهانی می دهد. سد مکان (جغرافیا) را بر می دارند. در حال حاضر فروشندگان و خریداران می توانند در دنیای مجازی، بدون مانع از مکان ملاقات کنند.
هر محصولی را که بخواهید، به معنای واقعی کلمه، تنها با یک اشاره بر روی اینترنت قابل مشاهده است. فقط کافی است نام محصول مورد نظرتان را در موتور جستجوی مورد علاقه‌تان تایپ کنید تا تمام گزینه‌ها به شکلی سازماندهی شده و مرتب، تنها پس از چند ثانیه ظاهر شوند.

تجارت الکترونیکی هزینه تراکنش را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. بسیاری از هزینه های ثابت مانند هزینه رفت و آمد خریدار و زمان خرید را بسیار کم می کند و به مشتری ها اجازه می دهد تا از سود بسیار بالاتری برخوردار شوند.

شرکت ها تحویل سریع کالا را با تلاش بسیار کمی از سوی مشتری فراهم می کند. به شکایات مشتریان نیز به سرعت رسیدگی می شود. همچنین باعث صرفه جویی در زمان، انرژی و تلاش برای مصرف کنندگان و شرکت می شود.
یک مزیت بزرگ دیگر راحتی آن است. مشتری می تواند ۲۴ ساعته خرید کند یک وب سایت همیشه فعال است، مانند یک فروشگاه ساعت کاری ندارد.
تجارت الکترونیک همچنین این امکان را به مشتری و کسب و کار می دهد که بدون هیچ واسطه ای مستقیماً در تماس باشند و امکان برقراری ارتباط و تراکنش های سریع را فراهم می کند.

در تجارت الکترونیک، مشتری می‌تواند بدون نیاز به رفتن از این مغازه به مغازه‌ی دیگر، به راحتی محصولات را با یکدیگر مقایسه کند و متوجه شود که کدام فروشنده، بهترین قیمت را ارائه می‌دهد و گزینه‌های بیشتری برای انتخاب دارد. در دنیای واقعی هر فروشگاه فضای محدودی دارد، ولی همان فروشگاه می‌تواند بر روی اینترنت، کل موجودی انبار را ارائه بدهد.

 

مزایای تجارت الکترونیک_ مجله پیام سرا
مزایای تجارت الکترونیک_ مجله پیام سرا

معایب تجارت الکترونیک

هزینه های راه اندازی پورتال تجارت الکترونیک بسیار بالاست. راه‌اندازی سخت‌افزار و نرم‌افزار، هزینه‌های آموزش کارکنان، نگهداری مداوم همگی بسیار گران هستند.

اگرچه تجارت الکترونیک مزایای  زیادی دارد اما صنعت تجارت الکترونیک ریسک بالایی برای شکست دارد. بسیاری از شرکت‌هایی که از موج دات‌کام دهه ۲۰۰۰ استفاده می‌کردند، به ‌شدت شکست خورده‌اند. خطر بالای شکست حتی امروزه نیز وجود دارد.
امنیت یکی دیگر از زمینه های نگرانی است. اخیراً شاهد رخنه های امنیتی بسیاری بوده ایم که در آن اطلاعات مشتریان به سرقت رفته است. سرقت کارت اعتباری، سرقت هویت و غیره همچنان دغدغه بزرگ مشتریان است.

مشکلات دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد، پس از ثبت سفارش ممکن است مشکلاتی در حمل و نقل، تحویل و غیره وجود داشته باشد این امر مشتریان را ناراضی می کند.با وجود اینکه در تجارت الکترونیک، همه چیز به راحتی در دسترس قرار گرفته است، مشتری فقط پس از تحویل گرفتن محصولات می‌تواند آن‌ها را واقعا ببنید و لمس کند. بنابراین حتما باید پیش از خرید، روش بازگرداندن کالا در صورت عدم رضایت از آن را بررسی نمایید. همیشه پیش از خرید مطمئن شوید که گزینه‌ای برای بازگرداندن کالا وجود دارد.

برای مشاهده مقالات تکنولوژی کلیک کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *