در رایانش ابری یک ارائهدهنده اصلی وجود دارد که زیرساختها و تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری یک محصول را آماده میکند. افراد یا شرکتهای متقاضی این محصول به جای ایجاد یا خرید و نصب آن به شکل فیزیکی، با استفاده از اینترنت امکان استفاده از آن را به شکل اشتراکی پیدا میکنند.
در واقع یک شرکت ارائهدهنده سرویس؛ وظیفه میزبانی منابع، اطلاعات، دادهها و زیرساخت ایجاد شده برای یک نرمافزار به همراه پردازشهایی که بر روی آن انجام میشود را بر عهده دارد.
افراد و شرکتهای دیگر براساس میزان نیاز خود و از راه دور از خدمات آن نرمافزار استفاده میکنند. در این مدل شرکتها دیگر نیازی به سرور یا هارد دیسک فیزیکی و ایجاد زیرساخت ندارند.
در این مقاله از پیامسرا، قصد داریم بهطورمفصل مفهوم رایانش ابری و کاربرد آن را بررسی و شما را با مزایا، معایب، انواع آن و تفاوتهایشان کاملاً آشنا کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
رایانش ابری چیست؟
رایانش ابری یاcloud computing ، یکی از روشهای ارائه سرویسهای محاسباتی است که شامل سرورها، فضای ذخیرهسازی، پایگاههای اطلاعاتی، شبکهها، نرمافزارها، تجزیه و تحلیلها و اطلاعات از طریق اینترنت میشود و به کاربران اجازه میدهد تا به سادگی و با کمترین هزینه، به منابع محاسباتی مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و نیاز به تهیه و نگهداری سختافزار و نرمافزار خود را نداشته باشند.
درحقیقت، ذخیرهسازی مبتنی بر رایانش ابر بهجای ذخیره و نگهداری فایلها روی هارد دیسک اختصاصی یا دستگاه ذخیرهسازی لوکال، امکان ذخیرهسازی آنها را در پایگاهداده از راه دور فراهم میکند. با استفاده از رایانش ابری، میتوانید در زمان و مکان دلخواه فقط با استفاده از اتصال به اینترنت به دادهها و برنامهها نرمافزاری دسترسی داشته باشید.
از مزیتهای مهم رایانش ابری که آن را به گزینهای محبوب در بین کاربران و کسب وکارها تبدیل کرده است، میتوان به مقرون به صرفهبودن، افزایش بهرهوری، سرعت و کارایی، عملکرد و امنیت اشاره کرد.
دلیل نامگذاری رایانش ابری این است که دسترسی به اطلاعات را ازطریق فضای ابری یا فضای مجازی امکانپذیر میکند.
در رایانش ابری هر رایانه از طریق شبکه، به مراکز اطلاعات متصل شده و اطلاعات مورد نظر را دریافت می کند. در اینجا نیازی به نصب نرم افزارهای مختلف برروی رایانه های شخصی هم نیست. پردازش اطلاعات برروی رایانه های قدرتمند محیط شبکه صورت گرفته و خروجی آن در اختیار کاربران قرار می گیرد.
بنابراین اطلاعات و نرم افزارها در رایانه های شخصی قرار ندارند و نیاز به داشتن رایانه با سخت افزار قوی نیست.
در رایانش ابری سه قسمت اصلی مورد توجه است:
۱.وسیله های که کاربر از طریق آن به شبکه متصل شود مانند رایانه خانگی، رایانه همراه، تلفن همراه یا تبلت.
۲.سرویس دهنده ها یا رایانه های اصلی که توان سخت افزاری پایینی دارند.
۳.نرم افزار رابط که امکان برقراری ارتباط را فراهم می کند.
ارتباط بین دو رایانه نیز از طریق شبکه برقرار می شود. این شبکه می تواند به وسعت اینترنت باشد.
مدلهای مختلف رایانش ابری
ابرها انواع مختلفی دارند که هرکدام با دیگری متفاوتاند. درمجموع، رایانش ابری به سه دسته «عمومی» و «خصوصی» و «ترکیبی» تقسیم میشود که درادامه، هرکدام از آنها را بررسی میکنیم.
۱. ابر عمومی
ابرهای عمومی سرویسهای خود را روی سرورها و فضای ذخیرهسازی در اینترنت ارائه میدهند. این ابرها را شرکتهای شخص ثالثی اداره میکنند که وظیفه مدیریت و کنترل تمام سختافزار و نرمافزار و زیرساختهای کلی را برعهده دارند. کاربران با استفاده از حسابهایی که تقریباً برای هرکسی دردسترس است، میتوانند به این سرویسها دسترسی پیدا کنند.
۲. ابرهای خصوصی
ابرهای خصوصی برای مشتریان خاص (معمولاً کسبوکارها یا سازمانها) تهیه میشوند. مرکز خدمات داده شرکت ممکن است هاست سرویس رایانش ابری باشد. بسیاری از خدمات رایانش ابری خصوصی روی شبکه خصوصی ارائه میشوند.
از شرکتها گرفته تا دانشگاهها و سازمانها میتوانند ابرهای خصوصی را برای استفاده انحصاری خود میزبانی کنند.
هنگامی که آنها این کار را انجام میدهند، مالک زیرساختهای زیرین ابر هستند و آن را در محلی از راه دور میزبانی میکنند.
۳. ابرهای ترکیبی
ابرهای ترکیبی همانطورکه از نامشان پیداست، ترکیبی از خدمات عمومی و خصوصی هستند. این نوع مدل به کاربر انعطافپذیری بیشتری میدهد و به بهینهسازی زیرساخت و امنیت او نیز کمک میکند. بهطورکلی، سازمانها از ابرهای خصوصی برای عملکردهای حساس و از ابرهای عمومی برای تطبیق با افزایش تقاضای محاسباتی استفاده میکنند.
دادهها و برنامهها اغلب بهطورخودکار بین آنها ردوبدل میشود. این کار به سازمانها انعطافپذیری بیشتری میدهد، بدون اینکه آنها را به کنارگذاشتن زیرساختهای موجود و امنیت ملزم کند.
- ۴. چندابری (Multicloud)
چندابری زمانی اتفاق میافتد که سازمانها از ابرهای متعددِ چندین شرکت ارائهدهنده استفاده کنند. این کار مزایای بسیار زیادی بههمراه دارد. درحقیقت، استفاده از چندین شرکت مختلف ارائهدهنده رایانش ابری بدینمعنی است که میتوانید ویژگیها و عملکردهای آنها را باهم ترکیب کنید.
برای مثال، اگر پروژه حساسی دارید، میتوانید آن را روی ابری اجرا کنید که ویژگیهای امنیتی فراوانی دارد. اگر شرکتی چند ملیتی هستید، تیمها در آسیا و آمریکایشمالی از ارائهدهندگان رایانش ابری مختلف بر این اساس این که چه کسی بهترین خدمات را در منطقه خود ارائه میدهد، میتوانند استفاده کنند.
نقاط قوت رایانش ابری
برخی از مزایای استفاده از رایانش ابری عبارتاند از:
۱- هزینه های سخت افزاری کمتر و ظرفیت پایین ذخیره سازی: شما برای اجرای برنامه های کاربردی مبتنی بر وب، نیازی به استفاده از یک رایانه قدرتمند و گرانقیمت ندارید و میتوانید از رایانه ارزانتر، با پردازنده ساده تر، دیسک سخت کوچکتر و حافظه کمتر استفاده کنید.
دیسک سخت ۲۰۰ گیگابایتی رایانه شخصی شما در مقابل فضای صدها پتابایتی (یک میلیون گیگابایت) ابر بسیار ناچیز است.
۲- هزینه های نرم افزاری کمتر: به جای خرید برنامه های نرم افزاری گران قیمت برای هر رایانه، می توان نیازهای نرم افزاری را به صورت رایگان برطرف کرد. اغلب برنامه ها در رایانش ابری رایگان هستند.
۳- دسترسی آسان: کاربر می تواند در هر نقطه از جهان و از طریق اینترنت به پرونده های خود دسترسی داشته و یا آنها را به اشتراک گذارد. خطر گم شدن یا آسیب فیزیکی به اسناد در این روش بسیار کمتر است.
۴- استفاده از آخرین نسخه نرم افزارهای کاربردی و امنیتی: ارائه دهندگان سرویس های رایانش ابری، از آخرین نسخه های نرم افزاری استفاده می کنند تا ضمن حفظ امنیت داده ها، بهترین سرویس را به عموماکاربران ارائه دهند.
نقاط ضعف رایانش ابری
استفاده از رایانش ابری اشکالاتی هم دارد:
۱- اتصال به اینترنت یا بستر ابر: در صورت عدم اتصال به اینترنت یا بستر ابر، رایانش ابری و استفاده ازاطلاعات غیرممکن خواهد بود. در ضمن سرعت اتصال نیز بر کیفیت کار مؤثر است. شلوغی سرویس دهنده هم در بعضی موارد دردسرساز است.
۲- محدودیت در امکانات برنامه های تحت وب: در برخی موارد امکانات برنامه های کاربردی مبتنی بر وب به اندازه همتای دسکتاپ خود نیست. به عنوان مثال، در نرم افزار PowerPoint دسکتاپ امکاناتی وجود دارد که در برنامه Docs Google وجود ندارد.
۳- امنیت داده: با وجود چالش سرویس دهنده ها، همیشه امکان دسترسی افراد فاقد صالحیت به اطلاعات وجود دارد. در عین حال با آنکه داده ها به صورت توزیع شده در فضای ابر قرار می گیرند ولی خطر از دست رفتن اطلاعات به صفر نرسیده است.
برای مشاهده مقالات تکنولوژی پیام سرا کلیک کنید.