همواره هنگام اشاره به فن بیان، بطور ناخواسته به بازیگران، خوانندگان یا سخنرانان فکر میکنیم، اما آیا آموزش فن بیان تنها برای این اشخاص مفید است؟ مسلماً خیر. هر فرد در زمانی که نیاز به معرفی خود و مهارتهایی که در آن مشغول به کار است، دارد، حتماً با فن بیان سر و کار خواهد داشت.
قدرت و کیفیت فن بیان از مرحله معرفی عبور میکند؛ زمانی که دو نفر برای آشنایی با افکار و مهارتهای همدیگر به هم میپیوندند، مهارت فن بیان قدرت جذب یک شخص به شخص دیگر را به آنها میبخشد.
در دورانی که ما نیازمند بهروزرسانی مهارتهای خود در زندگی شخصی، اجتماعی و شغلی هستیم، دانش فن بیان به ما کمک میکند تا سریعترین راه را برای بهبود این مهارتها بپیماییم. در این نوشته از وبلاگ پیامسرا به معرفی کتابهای آموزش فن بیان میپردازیم تا در کنار آشنایی با این کتابها، با فن بیان و ویژگیهای آن بهتر آشنا شویم و بهترین کتاب فن بیان را معرفی کنیم.
آیین سخنرانی
دیل هاریسون کارنگی (به انگلیسی: Dale Harbison Carnegie) (زاده ۲۴ نوامبر ۱۸۸۸ – درگذشته ۱ نوامبر ۱۹۵۵) نویسنده کتابهای خودیاری و سخنران آمریکایی توسعه دهندهٔ درسهایی در زمینهٔ پیشرفت شخصی، فروشندگی و سخنرانی در جمع بود. یکی از شاخصترین و مهمترین ایدهٔ کارنگی در کتابهایش این بود که میتوان اخلاق برخی را با تغییر دادن رفتارمان در مقابل شان، تغییر داد.
استاد دیل کارنگی (Del Carnegie) در کتاب “آیین سخنرانی” بر این باور است که مهارت سخنرانی قدرتمند و جذاب برخی افراد در یک جمع تنها نتیجه تلاش و تمرین آنها است و هیچ کس به صورت ذاتی از این مهارت برخوردار نیست. در این کتاب، Carnegie مهارتهای سخنرانی را کلیدی برای موفقیت و برقراری ارتباط موثر را بخشی جداییناپذیر از آن میداند. برخی این کتاب را بهترین کتاب فن بیان میدانند.
کتاب “آیین سخنرانی” اثر Carnegie به ده ویژگی مهم یک سخنران خوب در جمع اشاره میکند. این ده ویژگی شامل از بین بردن ترس، کنترل صدا، ایجاد کاریزما، افزایش اعتمادبهنفس، توسعه مهارتهای ارتباطی، تبدیل رؤیاها به واقعیت، افزایش شبکه ارتباطی، رشد حرفهای و تأثیرگذاری بر دیگران هستند.
این مطلب هم مطالعه کنید: در جلسات اسکرام چه میگذرد؟
ارتباط موثر به زبان آدمیزاد
کتاب “ارتباط موثر به زبان آدمیزاد” نیز تأکید میکند که برقراری ارتباط موثر با افراد در محیط کاری یک مهارت قدرتمند است. نویسنده در این کتاب به راهنمایی خوانندگان در تبدیل شدن به افرادی تأثیرگذار در محیط کاری میپردازد.
روشهای مختلفی برای بهبود تعاملات و ارتباطات در محیطهای مختلف بیان میشود، از جمله تکنیکهای حفظ توجه شنونده در یک گفتگو و تبدیل شدن به یک شنونده بهتر. این کتاب به خواننده امکان میدهد تا قابلیتهای ارتباطی خود را به حداکثر برساند و تأثیری قوی در دیگران داشته باشد.
آموزش فن بیان
کتاب فن بیان یکی دیگر از کتابهای آموزش فن بیان است. این کتاب نیز به بحث در مورد مهارت سخنرانی در جمع میپردازد. نویسندگان این کتاب، اصول بنیادین سخنرانی را به صورت گامبهگام آموزش میدهند و به خواننده مهارتهای لازم برای یک سخنران موثر را آموزش میدهند.
آنها بر مبنای نمونههای سخنرانی و استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف برای تولید و سازماندهی متن سخنرانی تأکید میکنند. همچنین، در این کتاب به بهبود حالات ناخوشایند قبل، حین و بعد از سخنرانی با استفاده از تکنیکها و راهکارهای موثر و عملی پرداخته میشود.
جادوی بداهه گویی
وقتی یک فرآیند گفتگو پیش میآید، بهخصوص زمانی که گفتگو به حالت پرسش و پاسخ صورت پذیرد، یکی از جذابترین ابزارهای گفتگویی خود را نشان میدهد. یکی از ابزارهای غافلگیرکننده و جذاب در فرآیند گفتگویی، بداهه است.
وقتی قرار است درباره بداهه و عمل بداههگویی صحبت کنیم، گمان میکنیم که بداهه نوعی عمل غیرقابل پیشبینی و بدون ساختار و سازمان است؛ اما آندری سدنیف در کتاب “جادوی بداههگویی” این نظریه را نادرست میداند. او برای بداههگویی، ساختار و ویژگیهایی برشمرده است که تا حد زیادی اکتسابی هستند. کتاب از ساختار گفتار نیز سخن میگوید.
فن بیان را بهتر بیاموز
آیا فن بیان مبحثی سخت و تخصصی است و کسانی که برای اولین بار با چالش مهمی همچون بهبود فن بیان آشنا میشوند، نمیتوانند آن را به راحتی یاد بگیرند؟ کتاب “فن بیان را بهتر بیاموز” یکی از کتابهای آموزش فن بیان، این سؤال را منفی میپذیرد و به سادهترین شکل ممکن آموزش فن بیان را به خواننده ارائه میدهد.
از عنوان کتاب گرفته تا بخش تکرارشونده لقمههای فن بیان – که در انتهای هر فصل قرار داده شده است – جملات، ترفندهای عامیانهای هستند که نویسنده از آنها استفاده کرده تا بهتر با خواننده ارتباط برقرار کند. مصطفایی در آغاز کتاب و در بخش “لطفاً این کتاب را فقط نخوانید” توجه خواننده را به این نکته جلب میکند که این کتاب صرفاً برای خواندن نیست و باید به طور مداوم و تکراری تمرینهای درون آن انجام و تکرار شود.
اساس رویکرد کتاب این است که شما نمیتوانید به یکباره سخنران خوبی شوید و باید با تمرین به این مهارت دست یابید. اهمیت تمرین و تکرار در این کتاب آنقدر است که نویسنده در انتهای هر فصل، تمرینهایی را برای بهبود تکنیکهای فن بیان به خواننده ارائه میدهد و تأکید میکند که برای فن بیانی بهتر، باید تمرینات خود را تکرار کنید.
سخن پایانی
در این مقاله از وبلاگ آموزشی پیامسرا روشی نوین برای بهبود فن بیان با مطالعه را بیان کردیم. تمامی کتاب های آموزش فن بیان که در این مقاله معرفی شدند، در زمینه مهارت سخنرانی و ارتباط موثر در جمع بسیار مفید و کاربردی هستند و به خواننده امکان میدهند تا در تعاملات خود موثرتر شوند و در همهی جنبههای زندگیشان به موفقیت بیشتری دست یابند. امیدواریم که با خواندن کتابهای آموزش فن بیان، مهارتهای خود را افزایش دهید.